Avsnitt 4 - Intervju med Tomas Rudström om varumärkesstrategi, design och kommunikation
Hur bygger man en stark varumärkesidentitet? Tomas Rudström, vd och creative director på Södra Tornet, delar sina insikter om hur företag kan skapa effektiv kommunikation genom insikt, kreativitet och kontinuitet. Vi diskuterar även UX, design-hierarki och AI:s roll i branschen. Ett avsnitt fyllt av värdefulla strategier för alla som vill stärka sitt varumärke.
🎧 Lyssna nu och få med dig konkreta insikter och inspiration!

Hur skapar man en stark varumärkesidentitet? I dagens avsnitt av Enkeltpodden samtalar Lisa Eriksson med Tomas Rudström, vd och creative director på Södra Tornet i Uppsala. Vi pratar om vikten av design i varumärkesbyggande, strategier för att förbättra användarupplevelsen och de största kommunikationsutmaningarna i en snabbt föränderlig digital värld. Tomas delar med sig av sina erfarenheter från att arbeta med stora aktörer som Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket och Uppsala kommun. Dessutom utforskar vi hur AI påverkar design och kommunikation och varför insikt, kreativitet och kontinuitet är avgörande faktorer för effektiv marknadsföring. Ett avsnitt fullt av kunskap och inspiration för alla som vill utveckla sitt varumärke och sin kommunikation!
Intervju med Tomas i textform
Hej, det här är Lisa Eriksson från NKLT podden. Idag är jag här med Tomas Rudström som är VD och Creative Director på Södra tornet i Uppsala. Hej Tomas.
Hej, trevligt.
Kul att ha dig här.
Ja, absolut.
Tomas har en bakgrund som grafisk designer och han har en gedigen erfarenhet av varumärkesfrågor och kreativa koncept. Han har arbetat med Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, Lantmännen, Lindvallskaffe, Socialstyrelsen och Uppsala kommun för att nämna några. Väldigt spännande. Jag såg att du har gått på Bergs School of Communication också.
Det stämmer bra. Det var några år sedan nu men det var en väldigt bra injektion för den här branschen. Verkligen bra, som jag har nytta av idag också faktiskt fortfarande. Så det är en bra utbildning.
Kul, det är många som har gått där som verkligen har varit väldigt nöjda och som det har gått väldigt bra för också. Kan du berätta lite om din roll nu som VD och Creative Director på Södra tornet och hur din karriär har lett dig hit?
Ja, absolut. Jag började den här banan redan på gymnasiet på GUC (Grafiskt Utbildnings Center) här i Uppsala. Det såg lite annorlunda ut då, hela branschen, men jag gillade det på en gång med typografi och det hantverket i sig. Så det var en bana som jag har varit intresserad av att fortsätta på. Sen jobbade jag några år och sen gick jag den här utbildningen då, både någon kurs i AD (Art Director) och sedan så tog jag steget och gjorde en större utbildning då för grafisk design och tidningsdesign framförallt, var vad det handlade om, på Berghs. Då öppnade det lite dörrar, så fick jag jobb som designer på Designkontoret Silver i Stockholm. Jag jobbade där nästan i tio år. Sen jobbade jag på Neumeister också, en varumärkesbyrå. Sen startade jag eget och körde det några år. Det var i Stockholm allting skedde. Efter det så fick jag kontakt med Södra tornet och hyrde plats hos dem och vi började samarbeta. Sedan blev jag delägare och var med och utvecklade verksamheten här. Jag förde kanske in designperspektivet i Södra tornet och utvecklade företag på det sättet. Sen har det gått en massa år sedan 2011. Nu är jag VD och Creative Director här. Det är jättespännande. Jag stortrivs fortfarande.
Det är så intressant att du verkligen var den som drev in det här med design. För nu idag tycker man att det är helt självklart. Men på den tiden var det inte det?
Nej, precis. Mina tidigare byråer, vi hade mycket diskussioner och nördade oss ner i designfrågor. Jag har inspirerats av allt möjligt. Det har varit en brinnande punkt hos mig hela tiden som jag tycker att det är väldigt viktigt och kan vara väldigt avgörande för en företagsidentitet. Det kan vara väldigt avgörande för att nå sina affärsmål. Och det det är det inte många som ser tycker jag, och att man gör det på riktigt. Man kan se det som att, absolut, det ska se snyggt ut, men det handlar inte om det för mig. Det handlar om värde. Det där stångas jag för faktiskt. Att det kan vara avgörande till och med.
Wow, jag håller verkligen med dig. Det är något som jag brukar prata med våra kunder om. När ditt varumärke förstärks så höjer du verkligen värdet i ditt företag. Det är inte så ofta som man lyfter fram det, så jag tycker det var intressant att du nämner det.
Design handlar ju också om att bryta ner, och förenkla och lyfta fram. Det är ju kommunikation det handlar om. Det är inte bara en yta. Vi ska hjälpa kundernas upplevelse i den kontaktytan de befinner sig i.
Jag gillar det. Jag har hört någon prata om att det är som att de kläder man sätter på sig, den stil man har. Det är ju inte bara för att man ska se bra, utan det visar också ens personlighet. Man väljer ju det utifrån.
Absolut.
Hur definierar du effektiv kommunikation inom dagens digitala landskap? Och vilka strategier använder ni på Södra tornet för att säkerställa detta?
Vi använder ju oss av den här effektkedjan som är knutet till affärsmål. Det är det vi vill ska hända i slutändan. Det är kommunikationens uppgift. Den tycker jag är ett bra verktyg att använda sig av. Alltså affärsmål kopplat till beteendeeffekt hos målgruppen och före det attitydseffekten som vi vill komma åt för att veta vilka kommunikationsinsatser vi ska göra. Den principen är en bra och grundläggande att ha med sig i ett arbete. Sen så jobbar vi, våran grej på Södra tornet är egentligen tre prickar. I vår logga har vi tre prickar över "Öet". De står för insikt, kreativitet och kontinuitet. Vi tycker de är avgörande för att skapa effektiv kommunikation. Det handlar om insikt då som är det första. Vi måste skaffa oss insikter om målgruppen, om branschen, om konkurrenter. För att kunna vara relevanta så måste vi ha kunskap där, och hitta de avgörande insikterna som vi kan bygga kreativiteten på, alltså våra idéer och kommunikationen på. Kreativitet handlar inte bara om visuellt. Det handlar också om att man kan vara kreativ i sina strategier. De hör väldigt nära ihop för att kunna skapa relevant kommunikation. Sen har vi också kontinuiteten som vi ser som en viktig bit i att hjälpa våra kunder framåt. Det handlar om att kunna hålla i och vara, över tid, så det inte blir en strategi som ligger på hyllan utan den måste också sättas i verket. Det är oftast något man glömmer bort tycker jag. Hur ska vi använda det här framåt? Att vi håller i det kontinuerligt och över tid. Det är en viktig bit av kommunikationen, att vara relevant över tid. De bitarna ser vi som viktiga ingredienser övergripande som vi har som en del i vårt arbete, vad vi än gör, som en del av oss.
Jättebra, vad intressant att höra. Nu har du gjort en tydlig kommunikation om de här tre prickarna som var väldigt intressant. Jag tycker själva konceptet är kul med Ö med tre prickar. Det är väldigt kreativt. Insikt, kreativitet och kontinuitet. Det låter väldigt klokt att man har det som en övergripande över alla projekten.
Ja.
Nu har du nästan svarat på det men vilka nyckelfaktorer anser du är avgörande för att bygga upp och upprätthålla ett starkt varumärke?
Ja, exakt, det är väl lite det som vi har pratat om, men det handlar också om, när man pratar om företags identiteter och varumärken, så tycker jag att en viktig nyckel är vilken position man har på marknaden. Det tycker jag är en viktig grej att ha koll på. För den kan vara väldigt avgörande. Om man kan ringa in den och säga att här ska vi vara bland våra konkurrenter. Det här är vår personlighet, här sticker vi ut. Här tillför vi någonting som inte våra konkurrenter har. Den tycker jag kan vara ganska avgörande och som man kan bygga mycket varumärke utifrån. Om man pratar om identitet, budskapsformuleringar eller vilken approach man vill ha.
Hur viktig är loggan för ett företag?
Jo, men den är viktig för att det är ju ändå minsta gemensamma nämnare någonstans. Den ska funka för sig själv och stå för, det är den du fyller ju. Allt du gör ska ju rymmas i den. Därför ska en logga vara enkel och balanserad i sig själv. Man ska vilja ha den på en tischa. Den ska vara så pass bärande och ha ett så schysst uttryck. Så att den är intressant till sig själv. Det tycker jag. Då får den ett mervärde. Men sen gäller det att fylla den såklart.
Ja, men bra ankare där. Den ska kunna vara så snygg att man kan ha den på en tischa. En bra strategi, bra målsättning. Vi kollar lite på kundresa och användarupplevelse. UX som jag tycker är jätteintressant. Hur arbetar ni med att kartlägga och förstå kundresan för era klienters målgrupper?
Det har lite med insikts-cirkeln där att göra, pricken. Vi gör ju enkäter och intervjuer. Vi gillar intervjuer ganska mycket. Målgruppsintervjuer alltså. Vi får ganska mycket ut mellan raderna från dem, men enkäter också såklart. Så det är väl det vi jobbar med.
Var hittar ni folk för det? Är det på sociala medier eller har ni någon speciell (kanal)?
Då brukar vi välja ut det tillsammans med kunderna, att de har vissa intressanta (grupper) som vi väljer ut, kunder eller användare eller vad det nu handlar om.
Existerande kunder?
Ja, exakt.
Vilka metoder använder ni för att förbättra användarupplevelsen i era projekt?
Vi jobbar ju med tester, alltså prototyper och så, som vi stämmer av. Vi kan också göra målgruppstester. Vi testar budskap och sådana saker också. Men också design. En designers uppgift är att göra vissa prioriteringar som jag var inne på, om man nu pratar hemsida. Du ska underlätta hela tiden för design-hierarki. Det är egentligen samma sak som du gör- om du ska designa ett layout-uppslag i en tidning. Du ska hjälpa till att få byggstenarna att falla på plats. Design-hierarki är ett bra verktyg att tänka på.
Design-hierarki, intressant. Det låter som en hel podcast i sig själv.
Haha, nej, men det är inget konstigt. Det kanske låter konstigare än vad det är. Du måste ju också välja åt läsaren eller mottagaren, vad som är prioriterat. Det är så du gör en layout eller en sida intressant. Att objekt spelar mot varandra, att du har en bra diagonal. Det är sådana här grundläggande grejer. Det är också metoder, hur man tänker för att förbättra användarupplevelsen.
Jag tycker sånt är superintressant. Det finns verkligen mycket forskning. Typ som, hur går ögonen? Vad är bäst? Är det vänstra hörnet eller högra hörnet? Och vad kommer först?
Ja, och där kan du jobba med olika storlekar. Större, mindre eller olika färger- som spelar mot varandra. Du kan jobba med olika hierarkier parallellt med varandra. Jag tycker det är jättekul. Spännande.
Det är det verkligen. Det är fascinerande att det faktiskt går att se så starka trender i hur de flesta tittar och läser en design eller en hemsida.
Ja, precis.
Vilka är de största utmaningarna som du ser inom kommunikation och design idag?
Ja den är intressant. Jag tycker de senaste åren- det ställs högre och högre krav på oss kommunikatörer. Det krävs att vi ska ha- väldigt breda. Vi ska kunna mycket om allt men också vara experter. Det kan ju vara väldigt svårt. Det går ju inte ihop. Samtidigt så finns det också en viss prispress som man ser i branschen nu. Det är lite sorgligt faktiskt att det går ditåt. Det bygger också mycket på att vi måste hela tiden förklara värdet av det vi gör. Det är en utmaning som absolut är väldigt påtagligt.
Typ Fiverr och sånt där. Där man kan köpa något för 50 kronor, så får man en logga.
Ja, just den grejen. Absolut. Men oavsett så har det alltid funnits den konkurrensen: "jag låter min kusin göra jobbet" eller vad det nu kan vara. Det finns ju också företag och folk som förstår värdet. Det gäller att vi hela tiden ska göra bra jobb, så att vi är relevanta. Det är ju som sagt AI också, som är nytt. Det händer saker hela tiden. Hur ska vi förhålla oss till det?
Det är lite samma som att köpa någon liten klänning på Hennes & Mauritz eller köpa en designad egen som är speciell för just mig. Det finns ju alltid billigare klockor än en Rolex-klocka men det är helt andra värden.
Exakt.
Hur hanterar ni på Södra tornet? Ökade konkurrensen och prispressen inom branschen?
Det är nog att dela kunskap. Vi vill vara en kunskapsbyrå som är bra på att bjuda på kunskapen. Vi tror att vi får igen det. Att folk vänder sig till oss när det väl är dags. Det är klart att vår egen säljprocess måste matcha. Det är inte alltid man köper kommunikation eller en ny logga. Det är ju verkligen sällan köp. Men att vi fortsätter att prata om värdet. Det är väl det bästa vi kan göra tror jag. Vi jobbar mycket med samhällskommunikation. Vi har många kunder inom offentlig sektor. Många av våra samhällsproblem som vi ser idag är ju faktiskt också ett kommunikationsproblem. Vi har en uppgift att göra där. Det är också en grej som vi...om man tänker, vad är alternativet till kommunikation? Det finns ju inte. Om man tänker såhär, folk vill inte bli lärare eller elektriker eller vad det nu kan vara. Det blir ju ett samhällsproblem på sikt. Där kan kommunikation göra en jätteuppgift. Både varumärkesmässigt och innehållsmässigt och driva kommunikation så att det blir relevant, att lyfta upp det positiva med ett yrke till exempel.
Verkligen, så sant. Det låter som ett klokt sätt att hantera det. Vilka trender inom kommunikation, design och UX tror du kommer att forma framtiden för branschen?
Den är inte helt lätt. Om man säger att det blir färre kanaler, det har vi pratat ganska mycket om. Dels är det svårare att göra sig relevant i de kanaler som finns. Men också att det blir smalare och smalare hela tiden. Där får vi väl se vad som händer om det kommer något nytt. Vi kollar ju mycket på poddar som det här faktiskt. Det ser vi också att det är en växande kanal, att synas där, att göra sig relevant. Där ökar ju verkligen lyssnandet i alla åldrar. Det är en spännande kanal. Men annars tycker jag att den är lite svår. AI såklart, där får man se upp så att man inte blir blind. Den måste fortsätta vara personlig och relevant. Jag tycker det är lite svårt att sia om AI och framtiden. Det är ingen som vet riktigt. Det blir bara lite floskler tycker jag. Men det gäller att hänga med och försöka göra så gott man kan. Vi ser ju också att mycket av content, alltså visuellt, blir inte jättebra. Men däremot som verktyg att använda sig i, för oss som ett hjälpmedel är det ju fantastiskt. Så vi får se vad som händer. Men det gäller att hänga med.
Ja, verkligen. Det är lite intressant tycker jag att poddar fortfarande växer. Jag tror att folk blir lite trötta på det visuella, konstanta, fladdrande, YouTube, man flackar från det ena till det andra. Men en podd kan man lyssna på när man står och diskar, man går på en promenad. Det blir lite lugnare tempo. Så jag tror man kan ta till sig det på ett bättre sätt. Jag gillar ju poddar också.
Absolut, det är väldigt behagligt faktiskt. Och så lär man sig något.
Jag tror att alla, eller väldigt många iallafall, är intresserade av vidareutbildning och egen forskning online. Och där kan poddar faktiskt vara väldigt bra.
Men det är som om man lyssnar på ett sommarprat till exempel. Så tänker man att "det här låter inget spännande", men så lyssnar man ändå och så blir det alltid bra.
Ja, verkligen, exakt. Det kan vara förvånansvärt. Jag har två sista frågor här. Vilka råd skulle du ge till unga kreatörer och kommunikatörer- som vill lyckas inom branschen idag?
Ja, det har jag tänkt på lite grann. Jag tror att man måste ha en ganska bred kunskap om kommunikation. Men jag tror också att det kan vara bra att nischa sig inom ett visst expertområde. Det ser vi i alla fall utifrån vårt perspektiv. Att det kan tillföra någonting i diskussionen tillsammans med kunder. Att det kan ge någonting. Det skulle kunna vara att jag är superbra på beteendeförändring. Sen kan det vara olika branscher såklart. Eller jag har jättehög kunskap om high-tech-branschen eller samhällsutveckling på något sätt. Det ser vi också att våra kunder efterfrågar. Så det ligger väl i det här med att ställa högre och högre krav på oss. Men det skulle kunna vara någonting man kan ta med sig. Om det finns ett ämne eller område som man brinner för mer- så ta del av det. Eller förkovra det.
Jag tänkte också på tillgänglighetsanpassning och sånt där. Är det något som ni ser också att folk kommer och frågar er, kan ni hjälpa med det här?
Ja, absolut. Det måste vi vara experter på. Eftersom vi jobbar mycket med myndigheter såklart. Så det måste vi ha stenkoll på. Så att absolut. Om man pratar om grafisk design i dag så måste du kunna den grejen också.
Hur håller du dig själv och ditt team motiverade och inspirerade i en ständigt föränderlig bransch?
Jag tror att vi på Södra tornet, att vi fortsätter att ta uppdrag som engagerar oss. Jag tror att det är det viktiga för oss. Att vi kan jobba med de här samhällsuppdragen och engageras på det. Hur kan vi få fler folk att börja plugga? Eller hur kan vi hjälpa vården att uppmärksamma våld i nära relationer? Hur kan vi få fler att följa Livsmedelsverkets- kostråd för bättre hälsa? Alltså sådana typer av (uppdrag). Det förenar oss och ger oss energi. Det är en viktig grej.
Ja, det låter jättebra. Du, ett jättestort tack till dig för att du var med här och delade med dig av din kunskap och hela Södra tornets kunskap.
Ja, härligt.
Ja, jag tycker också det är bra att man delar med sig av det man kan. Jag tror att alla vinner på det.
Jättekul initiativ med er podd. Det är superroligt. Hoppas det blir bra.
Ja, tack, jättefint. Då får jag tacka dig så jättemycket, så får du ha en fortsatt trevlig vecka och hoppas att ni gör många bra design- och kommunikationsjobb den här veckan.
Ja, absolut. Det blir det säkert. Ha det fint.
Tack, tack. Hej då.
Gratis konsultation